28.3.13

Kiireestä akilleen kantapäähän

Tulevan rakastavaisen pariskunnan (V1 & Sunsweet) virittelemä keskustelu Emman ja Julian ruokapostissa sai muistot palaamaan J1000:n (Juuso) taidoista vetää oikeista naruista. Tunnustan olevani muutosvastarintaan sortuva konservatiivi. Tämä lähinnä johtuen salatusta mutta ylisuuresta egosta, joka kertoo omien päätösten olevan tehdyn keskivertaista korkeamman tietouden saattelemana.

Tarina alkaa J1000:n uhmakkaista sanoista, jotka lupasivat kuukauden aktiivitreenaamisen saavan aikaan sellaisia muutoksia, etten enää suostu lopettamaan treenaamista. Samalla matkalla siis ollaan.

Ensimmäisen kuukauden ajalle mahtui varmasti kaikki traditionaaliset ja pari uuttakin vastahakoista lausetta omasta aikataulusta, normaalia hitaammasta lihaksen kehittymisestä jne. Todellisuus tottakai on, että sitä pystyi järjestämään aikaa kalenteriin treenaamiselle kolmesti viikossa ja kokkaamiselle jottei kuihdu kasaan.

Tätä kirjoittessa kun hiukoi, täräytin munakkaan kasaan.

Nykyään treenaan 4-6 kertaa viikossa. Useimmiten 5 ja syön jatkuvasti. Mikään näistä ei vaikuta omiin työtehoihin muuta kuin positiivisesti. Jos joku kiukuttelee aikatauluista niin lupaan konsultoida aiheesta ajankäytönhallinta. Itse kahden yrityksen yrittäjänä, yrittäjäjärjestöaktiivina ja ammattikorkeakoulussa hilluvana uskon omaavani suhteellisen kiireisen kalenterin.

Vastaus siis syömiseen on suunnitelmallisuus: ruoka säilyy ja sivistysyhteiskunta tarjoaa jääkaapin sekä Tupperware pakkaukset helpottamaan tilannetta. Suurtalouskokiksi ei kenenkään tarvitse ryhtyä, mutta kahden tai kolmen päivän ruokasatsin tekemiseen ei paljoa vaadita. Perheellisten valittamisen ymmärrän. Mitä enemmän naamavärkkejä on ruokittavana, sitä enemmän on kokattavaa. Tosin yleensä sitä kokkaamistakaan ei tarvitse itse tehdä.

Lisäksi ilta- ja aamupalat valmistuvat helposti rahkoista, munista jne. Omaksi tavakseni on tullut pitää hiilarit minimissä lounaalle asti. Sitä ennen aamupala ja välipala on nolla hiilaria. Näin olen kuullut eräältä ruokauskomuslahkolaiselta, että (varsinkin miesten) maksa varastoi yön aikana tukevan satsin itseensä hiilareita. Tästä johtuen keho käyttää niitä hiilareita ja kaikki lisäkalorit mitä aamulla tankkaa tömähtää suoraan jo valmiiksi Michelin-ukon vyötäröä muistuttavaan tankkiini.

- V2

PS.
Onko kellään hajua mitä pitkäaikainen alilämpö meinaa? Itsellä alkaa kuuppa leikata tähän jatkuvaan kipeenä olemisen tunteeseen ja kuumiin aaltoihin. Toisaalta sitä taas osaa samaistua paremmin naisiin joilla vaihdevuodet jylläävät.

7 kommenttia:

  1. Voisiko olla? -> Ylikunnon yhtenä myöhäisoireena esiintyy
    lihaskatabolian aiheuttamaa ruumiinlämmön vähentymistä. Lähde:http://makikoulu.files.wordpress.com/2007/10/urheilijan-terveydenhuolto.pdf

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oiva heitto. Tänään tosin jo ollut paljon parempi. Uskallauduin tekemään kevyen jumpankin Emma&Julia rääkin jälkeen.


      Tai ainakaan en suostu tunnustamaan sen olleen oireita ylikunnosta. Toisaalta sen niin väliä, maksimi viikko on takana (eli sairastettu) ja nyt pitää ryhtyä orientoitumaan tekniikkapainotteiseen treeniin. Toukokuun 3. viikko lähenee ja tavoitteissa ei olla vielä lähelläkään.

      Poista
  2. Mä lähtisin kans ylikuntoa miettimään tuon alilämmön kanssa. Mutta koska nää ruokajutut on lähellä sydäntäni niin mietin tuota hiilareiden varastoitumista yöllä. Mistä tässä ajatuksessa lähdetään liikkeelle? Syödäänkö illalla hiilareita niin paljon, että niitä on varastoitumiseen asti? Itse kun noudatan tämmöistä perinteistä kehonrakennuksessa käytettävää ruokavaliota niin hiilarit on illalla minimissä, paitsi palkkari treenin jälkeen, kun illalla treenailen. Mutta normaalista iltapalasta hiilarit tulevat vain marjoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä teoriasta itseasiassa paukahti jo hyvät vastaväitteet vasten kasvoja. Kun oikein järjellä ajattelee, niin ei se maksa mistään niistä hiilareita yön aikana ainakaan itsekseen pieraise. En ole koskaan päässyt haastamaan alkuperäistä asian puolesta puhujaa, niin en uskalla varmaksi vannoa.

      Itselle tosin on toiminut tämä metodi yllättävän hyvin. Herkällä vatsalla varustettuna meikäläisen takalisto prutkuttaa koko päivän jos sinne tunkee heti aamusta muuta kuin proteiinia. Tällä taas ei ole mitään tekemistä alkuperäisen asiayhteyden kanssa.

      Syön siis sanani väitteen kanssa ainakin sen osalta, että aamuhiilarit ohittaisia ruuansulatuksen ja pamahtaisi suoraan vyötärölle. Sillä kyllähän keho hiilareita tarvitsee yönkin aikana. :)

      - V2

      Poista
    2. Millainen ruokarytmi itselläsi on?

      Nimim. ruokavaliosta liian kiinnostunut.

      - V2

      Poista
  3. Koitan pitää ruokailuvälit 2,5-4h ja viisi ruokailukertaa. Kaks kunnon ateriaa, aamu- ja iltapala ja yks välipala.
    Mun ongelma on, että annoskoot on niin valtavia ettei meinaa mennä kurkusta alas, aika jättiannos mimmille esim. 200g kasviksia ja 250g perunaa ja 125g lihaa samalla lautasella. Röyh!

    Mulla taas noi ilmavaivat tulee kaurapuurosta, protskuun kroppa tottui aika nopeasti. Vaihdoin riisihiutalepuuroon ja siihen pellavarouhetta sekaan ja jo kehtaa taas kulkea julkisella paikalla :P

    VastaaPoista
  4. Nii ja tuol Fitfarmin forumilla luin muuten just keskustelua hiilareista, että niitä ei syödä illalla siksi, koska hiilarit pitää insuliinitaso koholla ja insuliini blokkaa kasvuhormoneja joita alkaa erittyä muutama tunti ennen nukkumaanmenoa. Se oli mulle uutta tietoa. Mä oon ajatellut jotenkin aina sitä energiankulutuksen kautta tai että protskut sitten edistää kasvua. Aina sitä uutta oppii.

    VastaaPoista

Jos olet botti painu vittuun. Muutoin jätä kommentti!