27.3.13

Oleminen ja Syöminen vs. Emma ja Julia


Syöminen on kivaa!
Ja sitten tärkeimpään aiheeseen, eli miten rakennetaan urheilullinen ja vahva kroppa. Klassinen taikaneliö toimii tässäkin: Train Eat Sleep Repeat!

Kahdeksan viikon tehotreeniin valitut Emma ja Julia saivat heti ensimmäiseksi tehtäväkseen aloittaa siitä mikä lähes kaikilla naisilla menee reisille heti alkuunsa, syöminen. Neidit saivat pidettäväkseen ruokapäiväkirjan kolmen päivän ajaksi, joista yhden piti olla viikonloppu.

Olen tuhansia kertoja saarnannut naisille aiheesta syöminen, ja teen sen taas. Ei se saatana mene niin että kun halutaan laihtua ja treenata niin lopetetaan se safkan mättäminen. Homma menee ihan toisin päin. Syödään ja paljon, mutta syödään paremmin ja järkevämmin. Nälkää ei laihduttajankaan kuulu kärsiä, vaan lisätä kalorikulutusta ja välttää höttöruoasta tulevaa energiaa.

Jatkuvasti näkee saman kaavan toistuvan, nainen käy salilla treenaamassa ja treenin päätteeksi nauttii ravintolassa "terveellisen" salaatin, vaikka hänen pitäisi tilata siltä istumalta 400gramman entrecote.
Salaatin puputtaja syyllistyy tässä ensimmäiseen perisyntiin, eli ruoka ei sisällä riittävästi proteiinia. Toiseen perisyntiin hän syyllistyy hetken kuluttua kuin huomaamattaan, eli alkaa täyttää pian herännyttä pikkunälkää jollain vitun jugurtilla tai vielä pahempaa nauttimalla 200 gramman levyn sinistä lohtua.

No palataanpa niihin ruokapäiväkirjoihin. Koska ette koko listauksella mitään tee, laitan tähän vain koonnit päivittäisistä ravintoarvoista.

Emma (56kg)


Sunnuntai MaanantaiTiistai
Energia (kcal) 2489 2619 1904
Hiilihydraatit (g) 449 234 253
Proteiinit (g) 53161 123
Rasva (g) 51117
59


Emmalla perusongelmana on hiilareiden valtaisa osuus ravinnonsaannissa ja suuret vaihtelut päivien välillä ravintoaineiden suhteissa. Tällä saannilla hän ei myöskään tule keräämään grammaakaan lihasmassaa, vaan päivittäistä saantia on nostettava 30-50% proteiinia ja rasvoja korostaen.

Julia (60kg)


Torstai PerjantaiLauantai
Energia (kcal) 1361 1480899
Hiilihydraatit (g) 180 132 127
Proteiinit (g) 43 68 46
Rasva (g) 45 52 18


Julialla tilanne onkin sitten jo vähän monimutkaisempi. Huolestuneena lihomisesta, hän ei ole lisännyt treeniä vaan vähentänyt syömistä. Tämän seurauksena keho on mennyt ns. "säästöliekille", eli kun kroppa ei saa ruokaa, se alkaa kuluttaa vähemmän energiaa perusaineenvaihdunnassa. Ruoka lakkaa maistumasta ja annoskoko laskee, mutta paino ei välttämättä putoa. Tämä myös aiheuttaa vakavan ongelman lihaksille, sillä ravinnon puute heikentää kuntoa ja estää lihaskasvua. Neidin ensimmäinen homma onkin opetella heti syömään 2-3 kertaa enemmän ja proteiininsaantia korostaen. Muutoin treenin aloittaminen aiheuttaa nopeasti vakavia ongelmia.

Ruokapäiväkirjojen purkuistunto jatkuikin siis kunnon ravintoneuvonnalla ja toivotaan että molemmat kokelaat ymmärsivät asian tärkeyden ja aloittivat heti syömistottumuksien muuttamisen.

(Pähkinänkuoressa: syödään usein, riittävästi ja joka ruoalla kämmenen kokoinen satsi protskua.)



Rääkissä mukana


9 kommenttia:

  1. Karu fakta, että ihmisillä ei pääosin ole mitään käsitystä mitä ruoka sisältää ja minkä verran tarvitaan ja mitä, jotta edes perusaineenvaihdunta toimisi. Mietin vain, miten nettiaikakaudella voi olla kenellekään epäselviä nämäkin asiat. Kaikki tieto on yhden googletuksen päässä saatavilla, jos vaan laihduttajat viitsisivät nähdä sen vaivan. Eipä tarvisi sitten vikistä, kun tuloksia ei tule ja hakea lohdutukseksi jäätelötötteröä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aamen.
      Tosin asiaan ollenkaan vihkiytymätön jos lähtee kuuklaamaan, näkee hän useita eri metodeja ja uskonlahkoja joista hän ei ymmärrä hönkäsen pöläystä. Televisiosta kuulee paljon potaskaa asiaan liittyen, mutta esitysmuotona on jumalallinen ja kaikkilaupias saarna sinun ruokavaliosi puolesta. Ymmärtää sen pienen ihmisen olevan pulassa.

      Sitäpaitsi PT:t on tyytyväisiä kun ihmiset on kädettömiä. Pysyy niillä leikkeleet leivän päällä.

      - V2

      Poista
  2. Yks ongelma on ns. kiire eli "Ei mulla ole aikaa kokata" -ihmiset. Ja sitten syödään pikaruokaa ja valmismikrosafkoja kattomatta edes tuoteselosteesta, mitä ne sisältää. Vitun vähän prodee ja yleensä hitosti suolaa ja hiilareita - turvotus, hier ich komme! Ite yritän noudattaa ainakin jotenkuten monesta bodarilähteestä löytämääni 1,5-2g prodea per elokilo. Jos mietityttää, et kuinka paljon jossain ruoka-aineessa mitäkin on(HH,P,R), ni eiku www.fineli.fi ja tadaa! Itse nautin juuri kaksi avokadoa, päälle prodesheikki (P 35g, HH 2g, R n.35g avokadosta) ja kaffet kylkeen.

    Täytyy kyl sanoa, että itsellä se nälkä ainakin on kasvanut tarpeeksi kovan treenin myötä eli ainakin jalkapäivän jälkeen nälkä vaan tulee joka 3-4h. Nyt kun vetää HST-mallista, ni nälkä on koko ajan :D Näin naisena voin sanoa, että tuo hypertrofy specific training rocks! Naisella ne lihakset ku ei kasva ilman rohkean progressiivista painojen nostoa ja juurikin tuota RIITTÄVÄÄ SYÖMISTÄ. Jos joku nainen ei sitä vielä tiedä, niin kerronpa tämänkin: naisen alhaisesta testosteronitasosta johtuen me joudumme tekemään noin 3x enemmän töitä saadaksemme 1kg lihasta lisää verrattuna miehiin. Että se siitä "mutku en haluu isoja lihaksia, ni vitkutan tällä 1kg käsipainolla 30 toistoo kertaa miljoona"! Jos haluaa kiinteän perseen/kropan, niin painoa siihen kyykkytankoon, prässiin tai mikä ikinä onkin vastus ja vikinä jääköön lakanoiden väliin. NO PAIN, NO GAIN!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sunsweet, taisin just rakastua suhun!!!
      Ihanaa kuulla päänavauksia naisilta jotka hiffaa tän homman jujun! Nimen omaan se kiire ajattelu pilaa monella homman, en myöskään tajua "en ehdi syömään" ihmisiä. Itellä ainakin palaa käpy heti jos en saa tasaisesti safkaa.

      Ihan loistava ratkaisu "kiireeseen" on se että joka ilta ennen nukkumaanmenoa valmistelee välipalat jääkaappiin, paistettuja munia, maustamatonta broileria, protskulettuja (http://v2power.blogspot.fi/2013/03/v2power-cooking-school.html), protskulettubroileritorilloja <3, rahkaa, kunnon kinkkuvoikkareita ja snäksiksi pähkinöitä, hedelmiä ja vihanneksia.

      Jos päivällä joutuu vetämään sitten einespaskaa, vois sen ravintoarvoja parantaa vippaamalla kanat sekaan tms. Pikkunälkään löytyy repusta evästä.

      Ruokailua tulee myöskin arvostaa! Kaikki perheelliset ja muut suhteelliset ihmiset, raivatkaa joka päivälle kalenterista aikaa yhteiselle aamiaiselle, päivälliselle ja iltapalalle! Se on teidän yhteistä aikaa, sekä aikaa syödä hyvin ja nautinnolla.

      Kiitämme loistavasta naisnäkökulmasta tähänkin! Ei tarvitse kenenkään mussuttaa että olisi pelkästään äijien paskanjauhantaa nää jutut.

      ps. Noita viimeisiä lauseitasi lainaan tästä lähtien aivan häpeilemättä.

      Poista
  3. Julia27.3.13

    En vikise vaan arvostan, että potkitaan perseelle :) Mutta pakko korjata tähän, että en harrasta laihduttamista. Elämäntapamuutos kunniaan ja laihdutuskuurit roskakoriin. Useiden liikuntakieltojen seurauksena treenaus jäi ja niin pienenty ruokahalukin. Siis Sunsweetin kommenttia myötäillen, kyllä se ruokahalu tulee liikunnan myötä!

    Saaduilla ohjeilla eteenpäin, kauppareissulla oli jo aika eri meininki! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä Julia!

      Rock Rock ja go!

      Poista
    2. Heh, luulenpa, ettei V2 vikinää kuunteliskaan, kun olet kerran ihan vapaaehtoisesti käsittelyyn antautunut :)

      Liikunnassa on se hyvä puoli, että tapoja ja lajeja on lukematon määrä, joten aina löytyy jotain, mitä voi tehdä. Liikuntakiellot on kyl perseestä, mutta joskus kroppa vaan pragaa eikä sille sit paljoa voi. Pääasia on se, että oot taas mukana menossa! Tärkein pointtihan on kuunnella omaa kroppaansa niin liikunnassa kuin syömisessäkin, mutta ajatuksella eikä pelkällä mutulla - silloin tulee tuloksiakin. Tavoitteethan sitten taas on jokaisella ne omansa, joten muiden mölinät tai hyvät neuvotkaan ei päde kaikkien kohdalla. Jokaisella on se oma polku ja ne tienristeykset ja sivupolkujen houkutukset, joiden kohdalla joka päivä käydään se taistelu ja tehdään ne hyvät tai huonot päätökset. Mut jos koskaan ei pysähdy edes miettimään, et hei, miks mä taas nappasin tosta ton suklaapatukan enkä banaania tms., ni huono syyttää ketään muuta. Tosin puolustan kyllä naisen oikeutta suklaaseen ainakin silloin tällöin ;) Liian ankara ei saa itselleen olla, jollei sitten tavoite ole jossain fitnesslavoilla. Tosin herkkujakin on monenlaisia ja reseptejä löytyy netistä runsaasti, jos haluaa herkutkin vaihtaa itselleen terveellisimpiin mutta ah, yhtä syntisen maistuviin. Naisena on hyvä kantaa vastuunsa herkuttelustakin ja muistaa tuo niin paikkansa pitävä sanonta: "A moment on the lips, forever on the hips".

      Jos tuollainen iltapreppaus nappaa, niin aina on hyvä muistaa, että sellaista on vaikea syödä, mitä ei ole sinne kotikaappiin kantanut, oli se sitten herkkua tai sitä kunnon safkaa. Itse kannan hyvin usein messissä sheikkeriä, jossa on prodejauhot valmiina - vettä kun saa aina jostain. Jos on jääkaappi, ni sinne löytää tiensä erkki eli Ehrmannin rahka. Niitä saa aina ujutettua päivän ruokavalioon muutaman lisäprodea tuomaan, koska syömiseen ei montaa sekuntia mene. Oikeastaan hankalempi homma onkin tuo hiilarien määrän ja laadun tarkkailu kuin proden lisäys, koska hiilareita piilotteleen melkein joka paikassa. Tosin niin kauan kuin kyse ei ole dieetistä painonpudotusmielessä, ei niitä kannatakaan liiaksi karsia.

      Eli eiku tsemppiä ja eteenpäin, Julia! Nälkä kasvaa todellakin syöd...eiku treenatessa! ;D

      Poista
  4. Julia, minä tarkoitin kommenttiani ihan yleisenä pohdintana ruokavaliosta en suinkaan teitä syyllistävänä. Tehän otatte nyt sen ratkaisevan askelen ja kovasti siihen tsemppiä! :). Liikuntaa harrastamattomat ihmiset vaan yleensä aloittavat laihtuakseen, harvemmin tulee vastaan niitä tapauksia jotka ajattelevat esimerkiksi omaa kuntoaan ja terveysvaikutuksia. Oli tavoite mikä vaan lihaskasvusta laihtumiseen niin tuloksiinhan ei päästä jos ruokavalio on perseellään.

    VastaaPoista
  5. Tämähän herättää jo todellista keskutelua! :D

    Loistavaa kannustusta kehiin vain, sillä perjantaina alkaa salilla todellinen lyöminen!

    V2Power kyllä kuuntelee vikinää, mutta pistää äässiä gräässiin sen mukaisesti.

    Kaikki lukijat voivat ottaa oppeja näistä kommenteista ja pohtia hieman omaa ruokavaliotaankin, löytyykö jotain parannettavaa tai hyviä vinkkejä..?

    VastaaPoista

Jos olet botti painu vittuun. Muutoin jätä kommentti!