4.12.13

30 grammaa proteiinii

Ja näin on aika V1:denkin tarjoilla nälkäisille lukijoillemme lisää apetta! Ja nimen omaan nyt pureudutaan suoraan pihviin kiinni ja jätetään pikkunapostelut muille. Oma äitini (joo rakastan sua äippä niinku kaikki lapset omaansa!) innoitti minut tähän kirjoitukseen. Katselin viikosta toiseen kuinka hän otti kyllä Eeliksiasta palattuaan hiilihydraattien tankkauksen vakavasti (pullan, leivän, keksien, suklaan, mehun ja lonkeron muodossa). Mutta päivästä toiseen protskut, nuo lihaksille tärkeimmät pikku palikat jäivät puuttumaan.

Sunnuntailounaan yhteydessä otin puheeksi protskut ja siihen rakas mutsini totesi että onhan hänellä leikkelettä (ohuen ohut kylmäsavuhärkä) leivän päällä niin kyllähän siitä (kahdesta palasta) sitä proteiinia saa.... Ei lisättävää tähän... Proteiinin merkityksestä lihaskasvussa löytyy erittäin laadukasta aineisto ympäri internettiä sen verran paljon että jätetään se selitys tästä pois ja siirrytään suoraan annoksiin.

Oma nyrkkisääntöni joka pohjaa erinäköisiin joogaguruihin, ravitsemussuosituksiin ja mutu tuntumiin on seuraava:

  • Joka päivä 1.5g / painokilo
  • Treenipäivinä 2g / painokilo
Tämä siis tekee tämänhetkisellä painolla noin 167 grammaa puhdasta proteiinia päivässä. Elämän helpottamiseksi olen jakanut setin noin 30gramman annoksiin, joita nautitaan siis treenipäivänä 5,5 eli kuusi ateriaa ja muina päivinä pyritään syömään noin 4 annosta eli 4 ateriaa (plus välipala jos siltä tuntuu). Tällätavoin proteiinin saantia pystyy seuraamaan helpommin. Äidilleni siis suosittelisin kolmea täyttä proteiinipitoista ateriaa päivässä plus puolikas esimerkiksi aamiaisella (hän kun ei ole kovin hyvä tämän päivän tärkeimmän aterian suhteen). Treenipäivinä hänen tulisi nauttia yksi proteiiniannos lisää.

On hyvä huomata että proteiinia tarvitaan vaikkei treenaisikaan. Runsas proteiinin saanti vähentää ikääntyvillä ihmisillä lihaskatoa ja voimatason menetystä, lisäksi nykyajan istumatyössä se on huomattavasti vähemmän lihottava energiaravintoaine kuin pelkät hiilarit. Tämä 30gramman annos on myös siitä kiva että sen elimistö pystyy aika kätsysti käyttämään hyväkseen.

No mistäs tämän 30 grammaa per safka saisi sitten koottua? No siitäpä esimerkkinä ruoka-aineet ja annokset jotka sisältävät noin sen 30 grammaa proteiinia.

Klassinen välipala ja kuninkaallisten protskulettujen raaka-aine eli
MAITORAHKA 250g aka. Purkki

Herkullinen aamiaistarve ja monene safkaan kivasti uppoava
KANANMUNA 4 kpl.

Lounaaksi vaikkapa itse tehdyt pihvit joissa on vähärasvaista 
SIKA-NAUTA JAUHELIHAA 160g

Joka ikistä safkaa voi aina buustata kaiken kanssa maistuvalla
RAEJUUSTOLLA 190g

 Sairaan hyvän salaatin lounaaksi saa yhdistämällä hedelmiä, salaattia ja
EMMENTALJUUSTOA 110g

Päivällisellä onkin kiva paistaa vähän villiriisin seuraksi
BROILERINFILEE 130g

Reenin jälkeen safkaksi saa vaikka mikrossa 6min 700W kypsennettyä
KIRJOLOHIFILEEN 180g

Illan leffaa kattoessa on kiva napostella viimeinen satsi protskua vaikka
MAAPÄHKINÖILLÄ 120g

Tolla listauksella luulisi hiukan yksinkertaisemmankin kaverin pystyvän valitsemaan oman painonsa mukainen määrä ruoka-annoksia ja joka annokselle yksi laadukas proteiininlähde josta saa sen 30g naamariin. Tottakai reenin jälkeisen palkkarisheikin sisältämät 30g laadukasta heraproteiinia lasketaan yhdeksi annokseksi!

Tästä siis terveisenä kaikille äipille isille ja lapsosille että kertokaas se oma painonne kahdella ja jakakaa tulos kolmellakymmenellä niin näette montako settiä näitä rahkapurkkeja pitäisi päivässä kiskoa :)

Oma paino x 2 
-------------------   = Proteiiniannosten määrä treenipäivinä (annos 30g)
        30


Vakavan aiheen loppukevennyksenä vielä vähän reenimusaa:



2 kommenttia:

  1. Anonyymi12.12.13

    Ostin proteiinirahkaa. Maistui jauhoiselle, joten en osta enää. Joskus muna on viisaampi kuin kana, joten keitin kananmunia ja lisäsin pähkinöitä aamiaiseen. Pienin askelin edetään, mutta onneksi Ville jaksaa kantaa heikkoa äitiään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pois valmiit proteiinirahkat ja pidättäydytään normaaleissa rahkoissa!

      Poista

Jos olet botti painu vittuun. Muutoin jätä kommentti!